Tips om je internet sneller te maken

Tips om je internet sneller te maken

Als je voor je hobby of voor je werk de halve dag online bezig bent, dan is de snelheid van je internet erg belangrijk. Sneller internet zorgt ervoor dat je meer werk gedaan krijgt, en dat je met meer plezier je favoriete nieuws video’s en social media kunt bekijken. Als je een nieuwe computer koopt, dan is de snelheid van je internet vaak hoog. Na verloop van tijd kan die steeds verder inzakken, zonder dat je een duidelijk idee hebt waar het aan ligt. Hoe maak je je browser sneller en zorg je in feite dus voor een snellere internetverbinding? Lees het in dit artikel.

Werk je browsers bij

Of je nou Firefox, Chrome of zelfs Internet Explorer gebruikt (die mensen schijnen te bestaan): de meeste browsers installeren zelf updates. Daarmee worden veiligheidsrisico’s voorkomen en is je browser altijd voorzien van de laatste software add-ons, waardoor hij optimaal loopt. Door verschillende oorzaken kan deze auto-update van de browser niet plaatsvinden. Je blijft dan met een verouderde editie zitten, die na verloop van tijd steeds minder goed functioneert. Kijk in de instellingen naar je browsergegevens en ga na of jij de laatste versie van het programma op je smartphone, tablet of computer hebt staan. Zo niet, zoek dan de knop waarmee je browser kunt updaten en werk hem handmatig bij. Als je dit daarna regelmatig doet, zul je merken dat je internet weer draait als een zonnetje.

Kijk of je wifi optimaal is

Als je internetsnelheid niet is wat hij zou moeten zijn, dan kan het probleem ook aan je wifi-verbinding liggen. Wifi is per definitie wat trager dan een internetverbinding via een ethernetkabel. Maar er zijn verschillende oorzaken dat je wi-fi een lagere snelheid krijgt dan hij zou kunnen hebben. Interferentie door andere apparaten zoals Bluetooth-apparaten, telefoonsets, draadloze beveiligingssystemen en zelfs witgoed en andere huishoudelijke apparatuur kan het signaal van wifi verstoren. Ook als je wifi te ver weg staat, of als er muren, vloeren en andere objecten tussen jou en je modem staan, dan kunnen die de werking van de draadloze internet verstoren.

Verwijder overbodige informatie

Je browser slaat een hoop gegevens op die niet erg nuttig zijn voor de meeste gebruikers.

  • Je browsegeschiedenis houdt bij welke websites je hebt bezocht.
  • In je downloadgeschiedenis zie je welke bestanden je hebt gedownload.
  • Je cache bevat bestanden en afbeeldingen die je ooit hebt bekeken, en die nu worden opgeslagen zodat ze in de toekomst sneller laden.

Dit zijn typisch van die gegevens die je kunt verwijderen om je browser te versnellen. In de instellingen vind je de optie om deze en andere browsegegevens te vissen. Als je echt radicaal schoon schip wilt maken, dan kun je ook je cookies, wachtwoorden en andere instellingen uit je browser verwijderen – maar houd er rekening mee dat je daarmee ook waardevolle gegevens kunt torpederen.

Schaf een betere internetverbinding aan

Draait jou computer nog steeds op een verouderde ADSL lijn? Of heb je gewoon een basispakket dat niet is opgewassen tegen alle software die je op je computers en mobiele apparaten wilt runnen? Dan is het misschien tijd om een nieuwe internetverbinding te bestellen. Een Premium pakket met bekabeld internet (internet en tv) is voor veel mensen dan al een flinke stap vooruit. En als in jouw buurt glasvezelverbinding beschikbaar is, dan kun je daarin investeren en de snelheid van je internet misschien wel vier keer zo groot maken. Door de hoge concurrentie tussen de verschillende aanbieders van internet kan je voor een zacht prijsje al een fantastisch pakket krijgen. Wel zo goed voor jouw productiviteit en plezier.